Δισκοκήλη

//Δισκοκήλη
Παθήσεις - Μυελοπάθεια

Τι είναι;

Δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ονομάζεται η παθολογία εκείνη της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία, λόγω ρήξης του ινώδους δακτυλίου του μεσοσπονδυλίου δίσκου, μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα μετατοπίζεται προκαλώντας πίεση στα νευρικά στοιχεία.

Παθήσεις - Δισκοκήλη
Φυσιολογικό
Παθήσεις - Δισκοκήλη
Δισκοκήλη

Η δισκοκήλη ανάλογα με το ύψος της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται διακρίνεται σε οσφυϊκή, αυχενική ή θωρακική δισκοκήλη. Η συχνότερη εντόπιση είναι στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μέση) και ακολουθεί η αυχενική μοίρα και τέλος η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης με ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 1-2% των συνολικών δισκοκηλών. Από τις δισκοκήλες της οσφυϊκής μοίρας οι πιο συχνές στις ηλικίες <55 είναι μεταξύ των μεσοσπονδυλίων διαστημάτων Ο4-Ο5 και Ο5-Ι1 σε ποσοστό 95%.

Περίπου 20% των ανθρώπων <60 ετών εμφανίζουν διαφορετικής βαρύτητας δισκοκήλες. Οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν δισκοκήλη σε σχέση με τις γυναίκες. Από τους ανθρώπους που έχουν δισκοκήλη περίπου το 20-30% δεν θα αναπτύξουν ποτέ στη ζωή τους κάποιο σύμπτωμα. Από τους υπολοίπους περίπου το 5-10% θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Παθήσεις Δισκοκήλη MRI
Δισκοκήλη - Μαγνητική Τομογραφία
Παθήσεις Δισκοκήλη
Δισκοκήλη

Τα αίτια που δημιουργούν μία δισκοκήλη είναι πολλά και ποικίλα. Τα κυριότερα και πιο συνηθισμένα είναι:

 • Επαναλαμβανόμενη άρση βαρών χωρίς κατάλληλη προετοιμασία του σώματος.
 • Χρόνια κακή στάση του σώματος (πχ. Σκύψιμο, πολλές ώρες σε υπολογιστή ή tablet, ύπνος στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση κ.λ.π.)
 • Πολύωρη καθημερινή οδήγηση.
 • Τραύμα
 • Κάπνισμα
Παθήσεις - Μυελοπάθεια
Μυελοπάθεια
Δισκοκήλη Νωτιαίος Μυελός
Δισκοκήλη & Νωτιαίος Μυελός

Όσον αφορά τη συμπτωματολογία. Αυτή εξαρτάται από την περιοχή εντόπισης της δισκοκήλης. Έτσι, αν μιλάμε για μια δισκοκήλη που υπάρχει στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (μέση), τότε δημιουργείται μία ριζίτιδα (πάσχει ένα μόνο νεύρο) και  τα συμπτώματα είναι:

 • Πόνος στον γλουτό ή σε ένα πόδι.
 • Αιμωδίες (μούδιασμα) ή καυσαλγίες σε συγκεκριμένα σημεία του ενός ποδιού
 • Πτώση της μυϊκής ισχύος σε συγκεκριμένους μύες στο ένα πόδι.
 • Μείωση των αντανακλάσεων στο πόδι που πάσχει.
 • Συχνά μετά από:

– Απότομη κίνηση (σκύψιμο, στροφή)

– Βήχα, φτάρνισμα

– Μετά την πρωινή έγερση (αυχένας)

– Τραύμα

Σε κάποιος σπάνιες περιπτώσεις μια μεγάλη κεντρική δισκοκήλη στην οσφυϊκή μοίρα μπορεί να πιέζει τόσο πολύ τα νευρικά στοιχεία που να προκαλεί συμπτώματα και από τα δύο πόδια με αιμωδίες και διαταραχή βάδισης καθώς και διαταραχή από τους σφιγκτήρες καθώς και αιμωδίες στο περίναιο . Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ιππουριδική συνδρομή και χρειάζεται επειγόντως χειρουργική αντιμετώπιση.

Αν τώρα η δισκοκήλη εντοπίζεται στον αυχένα τότε, αν είναι πλάγια δημιουργείται ριζίτιδα και πάσχει ένα χέρι (κάτι αντίστοιχο με την δισκοκήλη στη οσφυϊκή μοίρα), ενώ αν η δισκοκήλη είναι κεντρική, τότε μιλάμε για μυελοπάθεια, πάσχει δηλαδή ο νωτιαίος μυελός, μια κατάσταση πιο βαριά σε σχέση με μια απλή ριζίτιδα. Η συμπτωματολογία διαφέρει σε αυτή την περίπτωση. Τα συμπτώματα μια μυελοπάθειας είναι:

 • Συμπτώματα από τα άνω ή/και κάτω άκρα
 • Διαταραχές αντανακλαστικών με αύξηση αυτών και εμφάνιση και παθολογικών αντανακλαστικών.
 • Διαταραχές βάδισης με δυσχέρεια ή/και αστάθεια
 • Διαταραχές ούρησης
 • Αισθητικές διαταραχές

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος της δισκοκήλης, την εντόπισή της και την πίεση στα νευρικά στοιχεία. Μπορεί να είναι είτε συντηρητική, (κατάκλιση, περιορισμός των δραστηριοτήτων, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες), είτε χειρουργική.

Κατευθείαν στην χειρουργική αντιμετώπιση χωρίς να χάνουμε χρόνο στη συντηρητική αγωγή προβαίνουμε όταν υπάρχουν μυελοπάθεια, ιππουριδική συνδρομή ή μεγάλη πτώση της μυϊκής ισχύος.